Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 18.11.2014.
05:30
M. T. A
Odluka o puštanju srpskog generala Vladimira Lazarevića, nekadašnjeg komandanta Treće armije i Prištinskog korpusa VJ, na uslovnu slobodu neće biti poznata do kraja 2014. godine.
Utorak 18.11.2014.05:41
Izgleda smo rodeni u pogresno vreme i na pogresnom mestu.Izdrzi komadante.
Utorak 18.11.2014.07:10
Moji Srbi zelim nesto da objavim, vjerujem da ste vec mnogi upoznati sa ovim ali nije na odmet da se malo prisjetimo. Procitajte molim vas. Pred vama je tekst o Srbima iz Lužice, slučajno ovaj tekst sam našao pre mnogo godina, prekucao ga i po prvi put postavio na internet pre nekih 10 godina da bi što više Srba pročitalo njegov sadržaj. Stajao sam pred jednom baroknom palatom u gradu Kotbusu, stotinak kilometara južno od Berlina, gotovo ne verujući svojim očima. Pored elegantnog ulaza, zlatnim slovima bilo je napisano: SERBSKI MUZEJ. Prostrani dvorac na dva boja, otkrio sam odmah zatim, bio je jedan od najlepših i najzanimljivijih muzeja u Nemačkoj:
Utorak 18.11.2014.07:11
“Da, mi smo Srbi”, rekao mi je kustos muzeja Verner Meškank. ”Sa svim južnim Srbima delimo ime i zajedničko poreklo. Ali mi smo čisti Srbi. Dok ste se vi mešali sa starobalkanskim stanovništvom i drugim narodima mi smo uglavnom ostali onakvi kakvi smo bili pre 1400 godina. ” I to sve na jeziku koji sam razumeo, srpskom. Čudnom, arhaičnom, ali shvatljivom i bliskom po sazvučju.
Utorak 18.11.2014.07:12
I danas devedest odsto svih geografskih naziva reka, polja, jezera i naseljenih mesta u pokrajinama Makolenburgu, Saksoniji, Branderburgu, Pomeraniji i drugim, nose srpska imena (Kamenica, Bela Gora, Bela Voda, Ratibor, Dubravka, Rogozno, Strela, Drenovo, Trnovo, itd.) iako tamo više nema Srba, osim u Lužici, pomenutom ostatku nekada moćne srpske države, koja je cvetala između V i X veka naše ere. I evo prave enigme za Severne Srbe. Odakle ovaj narod na prostoru današnje Nemačke, hiljadu i više kilometara daleko od nas?
Utorak 18.11.2014.07:14
Konačno 806. godine odigrala se jedna od velikih bitaka između Srba i Franaka kod mesta Gore (danas Gera), gde je poginuo srpski kralj Milduh. Ne zna se gde je Milduh sahranjen, ali o tome postoji jedna dirljiva legenda: on nije poginuo, nego sa svim srpskim kraljevima spava u jednoj pećini kod Gorelca (danas Gerlic) i probudiće se kad dođe vrěme da ponovo uskrsne srpsko kraljevstvo. A zatim je došao odučan udarac. Piše akademik Viktor Novak: „Najstrašnija je bila bitka kod Lomčina na Labi, gde je gotovo cela srpska pešadija izginula”.
Utorak 18.11.2014.07:15
Četvrtog septembra 922. godine odigrala se ta silna tragedija. Srbi, odasvud opkoljeni, još su se borili u Lomčinu. U pregovorima obećaju Nemci da će narodu u gradu ostaviti život, ako se grad preda. Nemci nisu držali reč, poklali su sve vojnike, a žene i decu odveli u ropstvo. Hronike Nemačke iz tog vremena kažu da je u bici pod Lomčinom palo 120.000 Srba.Bitka pod Lomčinom je Kosovo Lužičkih Srba. Jer ono što sledi, govori samo o etapama koje vode u potpunu propast, u ropstvo celog naroda. Poznato je kako je markgrof Gero (939) pozvao trideset polapskih i srpskih knezova na večeru, da se s njima izmiri. Ali mesto mira i ljubavi dao je svima otrova i sve ih poubijao.
Utorak 18.11.2014.07:17
Istorija im, dakle nije bila naklonjena, ali su se od milionskog naroda svela na oko 70.000 manjinaca na ostrvu između reka Špreve i Odre, koje ponosno nazivaju Srbija. Danas su priznati u pokrajinama Saksonija i Bradenburg; pomaže ih i poštuje Savezna vlada u Bonu, imaju svoje ustanove, banke, škole, muzeje, pozorišta, radio i televiziju. U svakoj prilici gordo ističu Srbija i srpstvo i to im se danas uvažava. Ulice u Kotbusu i Budišinu, sada nose, pored nemačkih i srpske nazive. Čuvaju svoju hiljadugodišnju kulturu i nacionalnu posebnost ne samo u odnosu na Nemce, nego na njima susedne Poljake i Čehe.
Utorak 18.11.2014.07:17
Ali ono što najviše pleni je nacionalna svest današnjih Lužana. „Mi smo bolji Srbi od vas” rekao mi je na rastanku jedan stari Srbin sa Špreve, reke koja protiče kroz Berlin. „Održali smo se uprkos svemu dve hiljade godina bez ičije pomoći”. U suštini, hteo je da kaže što i prvi stihovi lužičke narodne himne: ”Srpsku slavu, srpski jezik, nasilje neće ugušiti Jer srpstvo se ponovo po Lužici širi….”
Utorak 18.11.2014.07:19
Tajna srpske istorije: Berlin je bio srpski. Kao pripadnici veće grupe Polapskih Slovena nastanjivali su nekada ceo prostor Istočne Nemačke – prostrane teritorije istočno od reke Labe, pa sve do Odre i Visle u Poljskoj, podeljeni u brojna srpska plemena: Bodriće, Ljutiće, Lužane, Milčane, Pomorane, Glomače – Dalemince, Rujane, Suselce, Neletiće …
Utorak 18.11.2014.07:37
danas, mislim da ih je ostalo oko 10.000 Nemacka vlast se trudi da ih zbrise a Srbija se ubila da im pomogne kao i svim srbima sirom planete.
Utorak 18.11.2014.11:10
ОВО је ЉУДИНА који је поразио НАТО бато!!! И шта је добио за то??? ХАГ!!! А ЗАШТО??? ЗАТО што је СЛОБОДАН потписао САРАДЊУ са ХАШКИ трибунал и тако га ДЕПАРТОВО на ХАГ!!! ЗАТО што је СЛОБОДАН продо СРБИ на сто ИЈАКО је ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ победио НАТО на ФРОНТ!!! ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ је одбранео СРПСКО КОСОВО и МЕТОХИЈУ а СЛОБОДАН га је после издајнички кукавица ПРОДО НА КУМАНОВСКИ СПОРАЗУМ повуко нашу ВОЈСКУ И ПОЛИЦИЈУ са КОСОВО и оставио га на створови АМЕРИКАНЦИ да ДИЖУ војну БАЗЕ по њему. ИСТИ месец кад је СЛОБОДАН издо и повуко ГЕНЕРАЛА ЛАЗАРЕВИЋ са КОСОВО АМЕРИКАНЦИ су подигли БОНДСТИЛ. ДОК је ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ био на КОСОВО американци су ФАТАНИ ки бубашвабе и приказивани на ТВ
Utorak 18.11.2014.16:26
Da ti si bio barem u to vreme na Kosovu,kada je bilo najbitnije,onda ajde da ti oprostim glupost,ali ovako samo sta znas da jedes govna,a tada si se krio u bunkeru,do su bombe sevale nad njegovu glavu... A sada znas da pricas,ovaj je prodao ovo,onaj ono,akko te te nije sramota djukelo blesava da LAZES stalno....

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)